A Magyar Kárpitművészek Egyesülete az egyesület fennállásának 20. évfordulója alkalmából rendezett kiállítást a Pesti Vigadóban: KÁRPIT 3 Apokalipszis vagy globális fenntarthatóság címmel.

Tizenöt ország 35 művészét tartotta érdemesnek a nemzetközi zsűri a kortárs kiállításon való megjelenésre, melynek fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

A kiállítás „középpontjában az apokalipszis témája áll, amellyel a kárpitművészek egy olyan korai időszakra utalnak, amikor a kárpitok, az igazán monumentális középkori képsorozatok a mai óriásplakátok reklámfelületeihez hasonlóan szolgálták a templomi igehirdetést. A kiállításon látható alkotások mind technikájukban,  mind  kifejezésmódjukban  aktuálisak  és  figyelmeztetnek a művészet és civilizáció egyetemes felelősségére.”

A gobelinekhez kapcsolódva bemutatják Albrecht Dürer: Apokalipszis című eredeti fametszeteit is, melyeket a Szépművészeti Múzeum bocsátott a kiállítás rendelkezésére.

A megnyitó napján vehetett át elismerő oklevelet a Rákoskerten élő és alkotó Ferenczi Zsuzsa kárpitművész Epifánia című 200X140 cm-es alkotásáért. Mi is ez az Epifánia?”Az isteni meglátás, Isten megjelenése az ember számára kettős töltetű esemény: lehet a boldogító Istenlátás, azaz örömteli állapot, amikor fel és megismerjük Istent, megtapasztaljuk felszabadító jelenlétét. Másfelől lehet egy rettenetes, elborzasztó – apokaliptikus – léthelyzet, a Végítélet, „dies irae” azaz a harag napja, amikor a Világ elpusztul, és Isten mindent és mindenkit megítél.

A nagy méretű kárpitok mellett egy hetven alkotó által megszőtt Aranyfal is látható a kiállításon, ahol megjelenik Ferenczi Zsuzsa két munkája is.

A kiállítás 2017. április 12-től május 28-ig látható a Pesti Vigadó VI. emeletén.