A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2006 tavaszán hirdette meg először a Zöld Óvoda pályázatot, ezáltal is rangot adva az óvodai környezettudatos nevelésnek.

A 10 éves jubileum alkalmából a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár programsorozatot szervezett. Intézményünk Örökös Zöld Óvoda címmel rendelkezik (melynek feltétele, hogy háromszor meg kellett kapnunk a Zöld Óvoda megtisztelő címet), és 2012 óta Bázisintézményi feladatokat is ellátunk.

A rendezvénysorozat keretében óvodánk a Madarak és Fák Napja alkalmából természetismereti, környezetvédelmi programot szervezett. Úgy gondoltuk, hogy a kerületünkben található, csodálatos élővilággal rendelkező Merzse-mocsárnál tartjuk meg a „terepgyakorlatot”, melynek megszervezésében és lebonyolításában óvodánkból 13 fő vett részt. Felhívásunkra kilenc óvoda jelentkezett, 6-6 fős csapatokkal (volt olyan intézmény, ahonnan 2 csapat is nevezett), így 66 gyermek, valamint az őket kísérő felnőttek tölthettek el egy csodálatos délelőttöt a Kis-Merzsénél.

Hat állomásból álló „akadálypályát” alakítottunk ki a hatalmas réten, ahol óvodapedagógusaink szenzitív-, dramatikus játékokkal várták a gyermekeket.

A csaknem 140 éves öreg nyárnál a fákról szerezhettek tapasztalatokat, megszámlálták hány gyermek tudja átölelni, kéreglenyomatot is készíthettek. A következő állomásnál a „Madártávlatból” játéknál színes fonalak jelezték a táplálékot, ahol felfedezhették a gyermekek a rejtő színek fontosságát, jelentőségét. Ezután a „Tájba nem illő tárgyak” megkeresésével, összegyűjtésével, a természetben történő viselkedés alapszabályaival, szokásaival kapcsolatos játék következett. Tovább sétálva a táj átalakulását „Élőhely játékkal” tettük érthetővé az óvodások számára. Ezzel érzékelhetővé vált, hogy a vízi élőlények számára nélkülözhetetlen a víz, ennek csökkenése, eltűnése az élőlények pusztulását, az állatok elvándorlását vonja maga után. A játék során a gyermekek megtapasztalhatták, hogy az emberi tevékenység hatására hogyan alakul át a táj, és annak élővilága. Az utolsó két állomáson ismét a madarak játszották a főszerepet, ahol pl. puzzle, tabló, fészek, odú segítségével jelentek meg a Merzse-mocsárnál is megfigyelhető madarak.

A program megszervezésénél szívet melengető összefogást tapasztaltam kerületünk természetvédő szervezeteitől, és civil emberektől egyaránt. Köszönjük Mályi Lászlónak, a Merzse-fan honlap adminisztrátorának a koordinálást, a Zöld XVII. Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Városfejlesztési Egyesületnek az asztalok, padok legyártását, kihelyezését. A Rákosmenti Mezei Őrszolgálatnak az eszközök szállítását, az eseményen való részvételt. Tóth Sándornak és családjának, hogy a helyszínre szállítottak néhány őshonos állatot, és köszönjük élményszerű előadását, mely a felnőtteket is magával ragadta. 

Végül köszönjük az óvodásoknak, az óvodapedagógusoknak, a kísérő felnőtteknek, hogy megtiszteltek bennünket azzal, hogy velünk tartottak ezen a természeti ünnepen.

 

Dósa Katalin 

környezetpedagógus 

és a Rákosmenti Százszorszép Óvoda munkatársai