A Budapest XVII. Kerületi Kossuth Lajos Általános Iskolában véget ért az Olimpikonok Délutánja rendezvénysorozat.

A 2016. november 29-én elindult esemény megálmodójának, Hamar Pál testnevelő tanárnak a célja az volt, hogy a Riói Olimpiai Játékokon és Paralimpián résztevő sportolókkal testközelből is találkozhassanak az iskola tanulói. Amint arról korábban már beszámoltunk az eddigi vendégek között szerepelt Molnár Péter kajakozó, Osváth Richárd kerekesszékes vívó és Kovács Zsófia tornász.

2017. március 10-én a kétszeres U23-as Európa-bajnok, felnőtt világbajnoki ezüstérmes, többszörös magyar bajnok judós Tóth Krisztián látogatott el az iskolába. Az olimpiai élmények mellett szó esett a gyermekkori emlékekről, a kiegészítő sportágakban (ökölvívás, birkózás) való helytállásról, egy aktuális sérülésről és az augusztus végi hazai rendezésű világbajnokság esélyeiről is. Krisztián a gyerekeknek megmutatta a Rióban viselt judo ruháját, és az arannyal, ezüsttel és más nemesfémmel bevont 2014-es világbajnoki második helyezett kupát.

2017. május 12-én pénteken a kétszeres olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok kardvívó Szilágyi Áron volt a rendezvénysorozat ötödik vendége. A Riói élmények közül kiemelt témaként szerepelt az olimpiai falu. Emellett megtudtuk, hogy milyen érzés volt, amikor először játszották el tiszteletére a magyar himnuszt. A diákok kellő magabiztossággal tették fel kérdéseiket a meghívottnak. A kérdéseket követően a gyerekek megtanulhatták a világ jelenlegi egyik legsikeresebb kardvívójától a vívás alaplépéseit. Osváth Richárd paralimpiai ezüstérme után megcsodálhattunk egy olimpiai aranyérmet is. Végül senki sem távozott üres kézzel, mivel mindenkinek sikerült egy-egy aláírást szerezni, vagy közös fényképet készíteni a Bajnokkal.

A Kossuth Iskolában az öt vendégsportolóval így vált teljessé az olimpiai ötkarika!