2017. április végéig lehetett szavazni a rákoskerti főtér nevére. Május elején megtörtént az urnabontás és a „szavazatszámláló bizottság” a helyi művelődési házban megszámolta az urnában lévő szavazatok.

E szerint Schell báróné tere elnevezés kapta a legtöbb szavazatot, így a helyi képviselők és Riz polgármester úr kezdeményezni fogják a Fővárosi Önkormányzatnál azt, hogy a szépen felújított tér a báróné nevét viselhesse. Összesen 270 szavazat érkezett, melyből 264 darab volt érvényes. A szavazatok megoszlása a következők szerint alakult:

1.Schell báróné tere: 171 db.  szavazat

2.Platántér:  47 db.

3.Mátyás király tér:  14 db.

4.Zrínyi Miklós tér:  13 db.

5.Egészség tér:  12 db.

6.Piactér:    7 db.

Az érvénytelen szavazatok között a Kápolna tér is kapott 2 voksot.

Szelepcsényi Sándor és Zsigóné Meggyes Ildikó kutatómunkájának köszönhetően a következőket lehet tudni a bárónéról:

Ifj. báró Schell Gyuláné sepsirélyi Antos Ilona 1891-ben született. 

Báró Schell Gyuláné, második férje életmódja miatt keletkezett anyagi gondok megoldására 1931-ben arra a döntésre jutott, hogy a mai Rákoskert területét felparcellázva értékesíti, vagyis megalapozta, mai lakóhelyünk lehetőségét.

Ahhoz, hogy a keletkező telkek gazdára találjanak, az  akkori lehetőségek által nyújtott, és szükséges,  marketing fogásokat, alkalmazta, női furfanggal fűszerezve, s egyben az utókor elismerését is igénylő, intézkedéseivel:

- Tíz telket ingyen adott azoknak, akik vállalták, hogy két éven belül házat építenek rá

- Szinte „aranyáron” megszerezte az Újszász-Szolnok vasútvonal, és a parcellázni kívánt területek közötti kb. 10 kat. hold területet, ezzel lehetővé tette Rákoskert bekapcsolását a vasúti forgalomba

- Saját jövedelméből felépítette a mai állomásépület elődjét, amely az akkori viszonyok között komfortos volt, mert fűtött váróteremmel, pénztárral, mellékhelyiségekkel is felszereltette

- Megegyezett a MÁV-val, hogy ha egy tucat utas rendszeresen indul-érkezik, az addigi bizonytalan megállóhelyet átminősítik, s menetrendszerűen megállnak a vonatok Rákoskerten.  Erre 1937-ben  került sor, mivel a báróné korábban felfogadott 12 embert, akinek az volt a dolga, hogy folyamatosan ingázzon  Rákoskert  - Keleti pályaudvar között, oda és vissza

- A Zrínyi úttól a vasútállomásig mindkét oldalon két-két sorban platánfákat telepítetett, ezzel kialakítva a mai Rákoskert Sugárút hangulatát, üdítő utcaképét

-  Az Ötvenöt-nek nevezett területen (Sáránd utca és a Zsigmond utca között)  kialakított utcák mindkét oldalán cseresznye- és meggyfákat ültettek, amelyek közül, megfiatalítva, még mindig találunk termést hozót. De ha csak a cseresznye-meggyfa virágzáskori szépségére, hangulatára gondolunk, már hálánkra érdemes a báróné

- 1936-tól Schell báróné saját költségén működtetett iskolát

- A II. világháború idején, Varsó eleste után, megjelentek Rákoscsabán a menekült lengyel katonák, akiket az egykori Laffert-kastélyban szállásoltak el. Ez a kastély akkoriban a Schell –kastélyként volt ismert, mivel ifj. báró Schell Gyuláné egyenesági leszármazottja volt a báró Laffert családnak.  

A báróné, 1941. január 29-én meghalt, a kastély az internált lengyel katonák táborává alakult át.

Rákoskert egyik lakója - Zsigóné Meggyes Ildikó - fontosnak érezte a névadást, ezért személyesen is tett azért, hogy szavazásra buzdítsa a helyieket. Neki volt köszönhető a Strázsahegy Patikában elhelyezett, a bárónéról szóló életrajz és ő vitt sokaknak szavazócédulát is a szavazáshoz.

Ildikó és a szavazásban részt vett lakótársunk többsége örül a végeredménynek, hiszen szerintük a minden tiszteletet megérdemlő nagyjaink, költőink, íróink, hírességeink neve minden nagy- és kisvárosban, faluban, kerületben, kerületrészben megtalálható, de a Schell Gyulánéról elnevezett tér, csak hozzánk, Rákoskertiekhez köthető.

Továbbá fontos, hogy a városrészünkben található Erzsébet körút elnevezésén túl most már egy másik hölgyről is lesz közterületünk elnevezve. 

Az elmúlt években többször kérték ki a helyiek véleményét a minket érintő fejlesztésekben, változásokban, de eddig sosem éltek ilyen sokan a vélemény-nyilvánítás lehetőségével. A képviselők elmondták, hogy örülnek a helyiek aktivitásának és remélik, hogy a Fővárosi Önkormányzat is áldását adja az eddig név nélküli közterület átnevezésére! A hatályos jogszabályokat olvasva viszont számítani kell arra, hogy a Schell báróné tere helyett, Schell Gyulánéról lesz a terünk elnevezve. A helyi Képviselő-Testület várhatóan augusztus végén dönt a névadásról és csak ezután kerülhet a Fővárosi-Közgyűlés elé ez az előterjesztés.