Ismét közeleg az ősz, amikor a lehulló falevelek környezetbarát elszállításában próbál segíteni Rákosmente Önkormányzata.

Közismert, hogy 2010 óta tilos a zöldhulladék égetése és mára már az is tudott, hogy a kukások csak az FKF (fekete) emblémás zsákokat szállítják el a porták elől. A közterületen álló fák leveleinek összegyűjtése az ott élők kötelezettsége. Az önkormányzat ezeknek a faleveleknek az elszállításában próbál azzal segíteni, hogy minden ingatlantulajdonosnak ingyen biztosít 10-10 db zsákot. Ezeket a telirakott zsákokat az FKF gépjárművei ingyen elszállítják a kapuk elől. Ahol jár a hétfői "zöld kukásautó", (Rákoskerten, Szárazhegyen mindenhol jár), ott a kommunális szeméttel az FKF nem szállítja el a faleveles zsákokat. 

Idén is a kertvárosban élő, oda bejelentett telektulajdonosok a képviselőiktől vehetnek át a zsákot a következők szerint: 

A 8. sz. egyéni választókörzetben Fohsz Tivadartól a Százszorszép Óvodában, október 4-én 16:00 és 18:00 között. A korábbiakhoz hasonlóan a mozgásukban korlátozottak számára lehetőség van elektronikus levélben - This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. - címen kérni a zsák kiszállítását.

A 9. sz. evk-ben élők pedig Hatvani Zoltántól, A Rákoskerti Művelődési Házban: október 4-én (szerdán) 8.00 és 9.00 között, illetve október 5-én (csütörtökön)  17.00 és 18.00 között. A képviselő kéri, hogy ide csak az jöjjön, akinél nem lehet a kertbe bedobni a zsákokat, mert a kutya széttépi, nincs házszám az ingatlanon, vagy pedig szeret sorban állni, hiszen idén is van mód megrendelni a lombzsákok házhozszállítását. Ezt kizárólag a képviselő honlapján tehetik meg. Ennek címe: www.hatvanizoltan.hu. A megrendelés leadásának végső határideje: 2017. szeptember 24. A házhozszállítás legutolsó napja: 2017. október 3. Akik a művelődési házba jönnek, nekik az átvétel során be kell mutatniuk a személyi igazolványukat és amennyiben ebben nem szerepel a bejelentett cím, úgy a lakcímkártyájukat is. A zsákok átadás-átvételét az átvevőnek aláírásával kell igazolnia.

Néhány fontos tudnivaló az elmúlt években összegyűlt tapasztalatok alapján. Minden megrendelő és/vagy sorban állónak jut zsák, ha valaki mást mond, az nem mond igazat. Csak az rendeljen házhozszállítást, akinél a portán vagy a házon jól látható a házszám. Ha nincs kint a házszám, akkor nem vállalunk felelősséget a pontos teljesítésért. Ikerházak esetén 5 db zsák jár, nyolc-lakásos társasházak lakóinak csak 1 db zsákot tudunk adni. Akik ezeknél nagyobb lakásszámú társasházakban élnek, ott nem tudunk zsákot adni, csak előre egyeztetett időpontban egy meghatalmazottnak. Ez pl. az Ököl utca 4. és 6. számban élőkre vonatkozik. Akinél a közterületen nincs fa, az ne kérjen zsákokat, hiszen ott nincs mit beleszedni ezekbe. Akik állandó, bejelentett címmel nem rendelkeznek Rákoskerten, Szárazhegyen (a lakcímkártya szerint is csak tartózkodási hely van a körzetben), nekik nem tudunk emblémás zsákot adni. A szomszéd, ismerős, barát, rokon adagját csak úgy lehet elvinni, ha a sorban álló bemutatja a szomszéd, ismerős, barát, rokon lakcímkártyáját vagy személyi igazolványát. Saroktelekre a nagyobb közterület miatt nem tudunk plusz zsákokat adni. A lakatlan ingatlanra nem jár az ingyenes lombgyűjtő. Aki a megadott határidőig nem vette át a zsákját vagy nem rendelte meg azok házhozszállítását, az a megmaradt készlet erejéig, előre egyeztetett időben Hatvani Zoltán házánál veheti át a neki járó zsákot.

Ezek a fekete emblémás zsákok a művelődési házban folyamatosan megvásárolhatók 230 forintért.