Szépkorúak mindennapjai a Rákoskerti Idősek Klubjában

Intézményünk 1981-ben alakult, klubunk engedélyezett létszáma 40 fő, jelenleg 74 fő részesül nappali ellátásban, sajnos nagyon kevés a férfiak aránya, mindössze csak 20 %.

Rákosmentén, főként Rákoskerten és Rákoscsabán saját otthonukban élő, 18. életévüket betöltött, önmaguk ellátásra részben képes nyugdíjasoknak biztosítunk lehetőséget napközben a szabadidő hasznos, tartalmas, változatos eltöltésére, lehetőséget nyújtunk a közösségi együttélésre.

Fiatalos időseink életminőségének javítása, az elmagányosodás, izoláció megelőzése érdekében rendszeresen kirándulunk, teljesítménytúrákon, hajókirándulásokon veszünk részt, olykor családtagokkal, unokákkal együtt. Esztergomban, Kecskeméten voltunk, Hollókőre, Szécsénybe, Etyekre, Felcsútra kirándultunk. Gyógyfürdőztünk Kecskeméten, Bogácson, a makói Hagymatikumban, Nagykátán és nyáron Balatonalmádiban strandoltunk. A makói-, bogácsi tájházat, a Szécsényi Kastélyt, Hollókői tanösvényt, a Puskás Sportakadémiát, az etyeki Korda Stúdiót tekintettük meg az elmúlt évben. A Budai hegyekben és a Bakonyban túráztunk, emlékezetes élményekben volt részük a szépkorú klubtagjainknak.

Az élethosszig tartó tanulást elősegítjük a kulturális és művészeti programjaink szervezése során, irodalmi előadásokon, komolyzenei koncerteken, színházi előadásokon vettünk részt az Operettben, Tháliában, Turay Ida-, József Attila-, Erkel Színházban, Stefánia Palotában és a Vidám Színpadon. A Fővárosi Nagycirkusz előadásait általában a klubtagok családtagjaival, unokáival együtt tekintettük meg.

Időseink önszerveződését is támogatjuk, mivel a klubtársak önkéntes segítségével valósítjuk meg a rendszeres színházlátogatást és a többnapos, kedvezményes üdülési lehetőségeket, az elmúlt esztendőben Harkányra, Balatonfüredre és Egerbe.

Informatikai ismereteket a Rákosmenti Nyugdíjas Szabadegyetem keretén belül az idősek kezdő-, haladó-, és haladó plusz számítógépes képzéseken a Vigyázó Sándor Művelődési Házban családias hangulatban sajátítják el. Ezen kívül angol nyelvi oktatásokon és változatos témájú közismereti előadásokon vesznek részt a szépkorúak.

A helyi idősbarát politika erősítését, szélesebb körben történő tájékoztatását a minden évben megrendezésre kerülő Klubfórum keretében, a rákoskerti és rákoscsabai képviselőink meghívásával, interaktív előadásával támogatjuk.

Helytörténeti előadást és sétát szerveztük Szelepcsényi Sándor vezetésével, sok érdekes élményben volt részünk, jobban megismertük Rákoskert történetét, köszönjük!

Szórakoztató szabadidős tevékenységek keretében nyár elején a Juniálisunkra a kerületi klubtagokat is meghívtuk a Rákoskerti Művelődési Házba. Ezen kívül Farsangi Bált, Szüreti mulatságot, bográcsolást, süti-, fagyi partyt, cukrászdalátogatást szerveztünk a tavalyi évben. Nagyobb rendezvényeinket a Végvári Cukrászda vezetősége, Hajduk Viktor Úr támogatta finom süteményekkel. Karácsonykor bejglit kapott ajándékba minden nyugdíjas, köszönjük szépen!

Hagyományőrző rendezvényeken is részt vettünk, Rákoskert Napján az idősek által készített kézimunkákat, festményeket mutatjuk be az érdeklődőknek.

Nyáron a Rákoskerti Lecsófesztiválon, főzőversenyen közösen készítettük el a mindenki számára ízletes ebédet, első helyezést értünk el és megkaptuk az „Aranyfakanál” nagydíjat.

Az egészségi állapot fenntartása érdekében rendszeres szűréseket tartunk, testsúly-, vérnyomás- vércukormérést és a dietetikus havonta életmód tanácsadást-, előadást tart a klubtagok részére. Gyógycipőkészítést az Ortoshoes Kft biztosítja az idősek számára.

Minden héten paraffinos kézápolás, gyógytorna, jóga, frissítő torna, test-, és talpmasszázs havonta fodrász, kozmetika és pedikűr van intézményünkben.

Évente többször sószoba kezelésen vesznek részt a szépkorúak egy rákoskerti vállalkozó felajánlásával kedvezményes térítés ellenében.

A generációk találkozását segítjük elő a kerületi óvodások és iskolások meghívásával nagyobb ünnepi rendezvényeink alkalmával, pl: Anyák Napján, „Nagyi mesél” programunkban, és a Karácsonyi ünnepek meghitt hangulatában.

Az „Életet az Éveknek” Budapesti Egyesületével, Országos Szövetségével, a Magyar Vöröskereszt helyi Szervezetével, helyi civil klubokkal és a XVII. kerületi Rendőrkapitánysággal, a Vigyázó Sándor-, és a Rákoskerti Művelődési Házzal is folyamatos a kapcsolattartásunk.

Szeretném megköszönni időseink nevében is a rákoskerti és rákoscsabai Képviselő Urak segítségét a változatos, színes, színvonalas szabadidős programjaink támogatásában, megvalósításában.

Engedjék meg, hogy egy rövid idézettel zárjam a 2017. évi beszámolónkat:

„Azt mondják, a földi boldogsághoz a következők kellenek, legyen kit szeretnünk, legyen mit csinálnunk és legyen miben reménykednünk.”

Tom Bodett

Fülöpné Szűcs Éva klubvezető és kolléganőim:

Papek Nándorné (Erzsike) és Nánássy Tiborné (Ildikó)

Kategória: Uncategorized | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.