Könyvbemutató

Felejthetetlen esemény helyszíne volt április 22-én, vasárnap a Rákoskerti Művelődési Ház nagyterme. Közel száz érdeklődő vett részt Dr. Simon József „Emlékek során hazafelé” című könyvének a bemutatóján. Hangulatos muzsika kötötte össze a Csányi S. Csaba, az Asher Színház művésze által felolvasott novellarészlettel, versekkel tarkított beszélgetést. Az író meghatottan adott számot életének keresztmetszetéről, amelynek az a része, amelyet Rákoskerten gyerekként töltött, különösen meghatározó volt számára. Barátjával, Tóth Lászlóval – aki egy utcában lakott vele – felidézték nem csak a közösen elkövetett gyermekcsínyeket, de az együtt töltött katonaéveket is. A délután igazi családias légkörben telt, hol a meghatottság csalt könnyeket a jelenlévők szemébe, hol pedig a humoros adomákon nevethettek. A könyvbemutató szerény állófogadással és a megvásárolt kötetek dedikálásával zárult, de a régen nem látott barátok és ismerősök jókedvű beszélgetésétől még nagyon sokáig hangos volt a művelődési házunk.

Hogy miről is szól a könyv? Kiderülhet a könyv előszavából:

„Nem könnyű feladat bevezető előszót írni egy olyan könyvhöz, amely önmagáért beszél. Dr. Simon József – költőként és íróként dr. sijó néven ismerhetjük – életének főbb történései öt helyszínhez köthetők: Budapest, ahol született, Rákoskert, ahol gyermekkorát töltötte, Szeged, ahol az egyetemen orvosi diplomát szerzett, Székesfehérvár, ahol csaknem 10 évig gyakorolta orvosi hivatását és végül Vác, ahol 1973 óta él, megteremtve ott a magasszintű bőrgyógyászati ellátás intézményét, kinevelve a szakorvosok több generációját.

Valamennyiünk életében az első 18 év, a felnőtté válásunk időszaka elsődlegesen meghatározó. Az akkor szerzett élmények elkísérnek bennünket teljes létezésünk során. Így van ezzel e könyv szerzője is. A Rákoskerten eltöltött évek emléke – amely szorosan köthető a gyermek-szülő kapcsolat szeretetteljes viszonyához – elevenen él benne is, és így 80 felé közeledve elemi erővel tör fel írásaiban. Mi, akik ennek a dimbes-dombos kis településnek a lakói lehetünk, megértjük ezt a nosztalgiát, hiszen az itt eltöltött napjaink át meg át vannak itatva azzal az érzéssel, amit ő már csak a gondolataiban tud felidézni. Műve egy rákoskerti család élettörténete, amelyben az egyes történetek egyenként is kerek egészet formálnak. Olvasva elbeszéléseit, megelevenednek az abban szereplő személyek, újra átélhetjük mi is a gyermekkorunkat, de párhuzamot is vonhatunk a jelen történéseivel. Hiszen az a szomszédi segítség, amelyet az ő családja tapasztalt, szintén jelen van a mi hétköznapjainkban. Nem olyan drámai körülmények között ugyan, mint amilyenek a háború utáni években voltak, de a jelenlegi, nyugodt időszakban is naponta megtapasztalhatjuk azt. Szintén ismerjük a szüleink irántunk érzett szeretetének mindent háttérbe szorító érzését és csak bízhatunk abban, hogy gyermekként ezt valamelyest viszonozni tudjuk/tudtuk. De utalhatnék itt több mindenre, gondolatokra, amelyek megfogalmazódnak bennünk például a versek soraiban, azonban nem teszem, hiszen mindenki másként értelmezheti a bennük foglaltakat.

A könyv, amelyet kezében tart a kedves olvasó egy élet eszenciája kitűnő elbeszélésekbe és versekbe foglalva. Nekünk, rákoskertieknek íródott minden sora és az írójuknak a településünk iránt érzett szeretete kisugárzik ránk is. Olvasva a míves gondolatokat, nemritkán könny szökik a szemünkbe és a lelkünk ezáltal megtisztulhat. Abban bizonyos vagyunk, hogy a kötet végére érve az olvasó már nem lesz ugyanaz, mint előtte volt. Más lesz, az életünknek múltbéli és eljövendő történéseit jobban meg fogja érteni.”

Az író a könyv megírásáért honoráriumot nem kért, ahogyan ő fogalmazott „Ez legyen ajándék a rákoskertieknek!” Tőle és feleségétől, Judit asszonytól nem ez az első nemes gesztus, amelyet településünk kapott. A Doktor úr versei gyakran hangzottak el a rendezvényeinken, a Göblyös-Somorjai szerzőpár „Rákoskerti Nyár” című régi kedves dalának a feldolgozását neki köszönhetjük és a házaspár jelentős összeggel járult hozzá a Kucorgó téren lévő 1956-os Nemzetőr emlékmű felállításához is.

A könyv 100 példányban jelent meg a Rákoskerti Polgári Kör kiadásában, Fohsz Tivadar alpolgármester és Hatvani Zoltán rákoskerti önkormányzati képviselők támogatásával.

Az érdeklődők Dr. Simon József: „Emlékek során hazafelé” című művét és a négy kötetből álló,  verseit tartalmazó csomagot Rákoskert Napján, június 3-án a Rákoskerti Polgári Kör sátrában megvásárolhatják.

Szelepcsényi Sándor

Dr Simon Józsefné felvételei talán visszaadják az esemény hangulatát: Csányi S. Csaba felolvas egy részletet a „Helénke néni” című novellából

Az író Tóth Lászlóval beszélgetDr. Simon József könyvet dedikál

Szelepcsényi Sándor pohárköszöntőt mond

Dr. Simon József és felesége Judit asszony a barátaikkal

 

 

 

 

Kategória: Uncategorized | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.