Számítógép

Ez a rovat számítógépről, internetről, biztonságos számítógéphasználatról szól mindenkinek, minden szinten.

Alapfokon, kezdőktől a haladókig.

A rovat 2017. november 15-én indul, rendszeres időközönként szándékozunk rövid, közérthető cikkeket közreadni. Várunk kérdéseket, témajavaslatokat is.

A rovat vezetője Hajdú József informatikai tanácsadó. Az általa nyújtott szolgáltatások teljes körűen megtekinthetők a honlapján.

——————————————————————————————————–

Karácsony közeledtével valószínűleg többen is tervezik új számítógép vásárlását. Ennek kiválasztását szeretném megkönnyíteni, ezért az alábbiakban leírok néhány szempontot, amit figyelembe vehetnek.

Az első kérdés a helyigény. Számítógépből lehet kapni úgynevezett asztali gépet, amelynél külön egység a monitor, billentyűzet, és készülékház, ezért a helyigénye viszonylag nagy. Egy kisebb íróasztal szükséges hozzá. A másik lehetőség a hordozható számítógép, ami kicsire összecsukható, használaton kívül elfér egy fiókban, és nem igényel állandó helyet. Ma már nagyjából azonos teljesítménnyel is elérhető, mint az asztali gépek, otthoni használatra ezek is teljesen alkalmasak.

A következő, és legfontosabb kérdés, hogy milyen teljesítményű legyen a gép. A teljesítmény a következő elemekből tevődik össze:

  • Központi egység (processzor) teljesítmény növekvő sorrendben: Atom, Celeron, Pentium, I3, I5, I7.
  • Memória 2 GB (gigabájt) Atom processzor esetén, efölött minimum 4 GB.
  • Háttértár: lehet winchester típusú, minimum 500 GB, vagy SSD 100 GB-tól.

A döntés attól függ, mire fogja használni a tulajdonosa. Átlagos használatra, ami internet böngészést, szövegszerkesztést, video lejátszást jelent nagyjából, Pentium processzor 4 GB memóriával megfelelő. Ha játszani is szeretne rajta, erőgép kell. I5, I7 processzor 8 GB memória, minimum 1 TB (terabájt) winchester.