Nyomdában a Kerti Levél legújabb száma.

Itt már most elolvasható: https://drive.google.com/…/fol…/0B_H58EHaIKQgMzJYUEJ1QkllRmM

Kategória: Uncategorized | 1 hozzászólás

Húsvéti rejtvény

Hol készült az alábbi fénykép? A megfejtők értékes ajándékot kapnak!

A válaszokat húsvét hétfőig várjuk!

Kategória: Uncategorized | Hozzászólás most!

Taxis felajánlása


Laci barátom sok-sok éve taxisként dolgozik. Ma felhívott és tett egy felajánlást: ha van Önök között kórházba, kivizsgálásra beutalt, vagy egészségügyi dolgozó, aki kora reggel, vagy délelőtt kell, hogy a városba bemenjen, az hívjon engem és megadom a felajánló telefonszámát! Laci egy-két buszjegy áráért vállalja a fuvart.
Telefonszámom: 06/30 9440-203
Csak rákoskerti és szárazhegyi lakótársainknak szól a lehetőség!

Hatvani Zoltán

Kategória: Uncategorized | Hozzászólás most!

Ápolónő felajánlása

Most keresett meg egy helyi ápolónő barátom (Mariann), aki szabadidejében a következő segítséget ajánlotta fel:


“Amennyiben van igény ápolási segítségnyújtásra, pl.: mosdatás, katétercsere, kötéscsere, infundálás, stb. szivesen felajanlom a szabadidőm egy részét…”
Kérem a rászorulók telefonon hívjanak, én pedig összekötöm a nagylelkű felajánlót a rászorulóval! Telefonom: 06/30 9440-203.

MEGHATÓ A FELAJÁNLÁSA, HISZEN MARIANN IS A “TŰZVONALBAN” DOLGOZIK. Ő is tapsot érdemel!

Hatvani Zoltán

Kategória: Uncategorized | Hozzászólás most!

Hatvani Zoltán felhívása

Tisztelt Lakótársaim! Az elmúlt hetekben nagyon sok rákoskerti és néhány szárazhegyi szépkorút kerestem meg és ajánlottam fel segítségemet az élelmiszerek és gyógyszerek beszerzésében, csekkek befizetésében. A veszélyeztetett korúak elérésében még a Rákoskerti Polgári Kör és a Rákoskerti Idősek klubjának vezetője is segítségemre volt. Most eljött az idő, hogy ezt a csatornát is felhasználjam. A legfontosabb, hogy a 65 évnél idősebb helyiek maradjanak otthon! Ha Önnek nincs elérhető közelségben fiatal családtagja, akkor hivjon engem! Telefonom: 30/9440-203.

Kategória: Uncategorized | Hozzászólás most!

Koronavírus

Régen nem volt ekkora szükség a regionális hírekre, mint most a kényszerű bezártság idején.

Kérjünk és adjunk segítséget a lehetőségeinkhez képest!

Jobb, ha egy fiatal veszi meg egyszerre a kenyeret és hordja ki, mintha mindenki elmenne a boltba. (Mindannyiunk érdekében.) Keressük meg a rászorulókat! Adjunk friss híreket azoknak, akikhez nem jut el az internet.
Osszuk meg a közérdeklődésre számot tartható információkat pánikkeltés nélkül. Jó lenne, ha csatlakoznának csapatunkhoz az újabb közösségi médiákat ismerők, hogy minél többekhez eljuthassunk. Várunk egészségügyi dolgozókat is tanácsaikkal, illetve, akiktől kérdezhetünk. Ételszállítás, bevásárlás, kisebb műszaki segítség stb.

Kérjük, osszák meg rákoskerti ismerőseik között a legtöbb fórumon!

Vészhelyzet esetén elsősorban a szomszédainkra számíthatunk, természetesen betartva a szabályokat.
Itt a tavasz, ha van kertünk sok örömöt találunk benne.
Luther Mártont állítólag megkérdezték, mit tenne, ha megtudná, hogy egy félóra múlva vége lesz a világnak. Azt válaszolta, hogy még lenne ideje elültetnie egy almafát. Előre láthatólag nem lesz vége a világnak, de reménykedjünk: egy kicsit jobb lesz!

Kövessen minket a Facebookon is 

A Helló Rákoskert Facebook csoportra is szeretnénk felhívni a figyelmet.

http://www.rakosmente.hu/http://www.rakosmente.hu/

Továbbá:

Kerti Csemegebolt

Strázsahegy Gyógyszertár

http://www.rakosmente.hu/http://www.rakosmente.hu/

https://www.facebook.com/rakosmentipiritos/
Kategória: Uncategorized | Hozzászólás most!

Újabb hazai mikroszatellitek keringenek a Föld körül;


SMOG-P: magyar világrekord az űrben

 1. december 6-án két magyar műhold (SMOG-P, ATL-1} állt pályára. Mindkettő rövid időn belül elkezdte és több mint két hónap elteltével, jelen sorok írásakor is folytatja kifogástalan működését. Az űrflotta egyik tagja, az 5 cm-es kocka méretű SMOG-P méretével elnyerte a világelső címet. A legkisebb műhold a világon, amely az előzetes terveknek megfelelően működik az űrben.
  Az első hazai műhold, a Masat-1 életének végéhez közeledve vetődött fel a folytatás kérdése. Megismételni egy ugyanolyan méretűvel és újbóli technológiai kísérlettel nem sok értelme lett volna. Nagyobb méretben való elkészítése és pályára juttatása szinte elérhetetlen mértékű pénzügyi támogatást igényelt volna, mely egyetemi keretek között, még szponzorok széles körű bevonásával sem látszott reálisnak. Kapóra jött a 10 cm-es kocka műhold (CubeSat) kitalálójának, Twiggs professzornak a méretcsökkentő javaslata, az 5 cm-es kocka. Megvalósítása, űrbéli működőképességének bizonyítása a Masat-1 után ugyan méreténél fogva újabb technológiai ki-hívást jelentett, de kevés lett volna ahhoz, hogy támogatókat nyerjünk.
  Elő kellett venni a Masat-1-nél felvetődő, de az akkori hallgatók nyomására félretett mérést, a Föld körüli térségben lévő elektromágneses tér vizsgálatát. A Masat-1 fejlesztésének kezdete, vagyis 2006 óta Földünk környezete megváltozott. A felszínhez hasonlóan jelentősen nőtt az ember keltette elektromágneses szennyezés mértéke, az elektroszmog. A földfelszíni szennyezések (föld, levegő, víz) feltárását segítő megfigyelő műholdak nem végeznek ilyen jellegű mérést. Megtaláltuk a kis kocka célfeladatát, és ebből eredeztetett nevét is: SMOG-1, és mérési feladata a Föld körüli térség elektroszmogjának vizsgálata.
  A Masat-1 esetében voltak vele azonos méretű elődei, Tanulmányozásuk segített a konstrukció kialakításában. A SMOG-l-nek egyetlen elődje volt, de az a pályára állítás után nem adott életjelet. Ezt a mintát nem lehetett követni. Felmérve a nagy kihívást, célszerűnek látszott egy előfutárt készíteni, pályára állítani, és reménykedni abban, hogy megszólal, így lehetőséget találva az általa leküldött adatokból, hogy szükség szerint korrekciókat hajtsunk végre a SMOG-1-en. Az előfutár {SMOG-P) elkészítéséből adódó többletköltséget részben szponzoraink, a startét egyetemünk vállalta. Köszönettel vettük Józsa János rektor és a VIK kar dékánja, Charaf Hassan lelkes támogatását. Ezzel a SMOG-család kéttagúvá vált.
  A jól ismert mondás: a „small is beauty” a rakétaüzemeltetők körében nem népszerű. 2000 óta a 10 cm-es és a többszörös méretű kockák űrbe vitele megszokottá vált. Kialakult a kidobószerkezet, és a Nemzetközi Űrállomás is starthellyé vált. Az 5 cm-es kocka a megkeresett potenciális startoltatóktól a „nem kereskedelmi méret” jelzőt, illetve elutasítást kapott. Találtunk egy kis skót céget, az Álba Orbita’t, amely vállalkozott arra, hogy kidobószerkezetet konstruáljon, ezzel több startra váró kis műholdat vonzzon magához, és keressen alkalmas rakétát. Végül az új-zélandi telephelyű Rockét Láb cég Electron rakétája vitte fel a kéttagú magyar űrflottát. A szokatlanul kis méretű rakéta 360 km-es átlagos magasságra, poláris pályára tette a kicsiket. Ez a méréseinkhez megfelelő, és az Öt-hat hónapos várható élettartam is kielégítő. Méretével (5x5x10 cm) ugyan nem első a világűrben, de hazai célfeladatát tekintve igen. Küldetése egy speciális szigetelőanyag űrbéli viselkedésének vizsgálata. Ebből a szempontból az első hazai műhold, amely földi kutatás-fejlesztést segít. Fejlesztési, startra állási költségeit az ATL Kft. fedezte. Neve is innen ered: ATL-1. A nagyobb felületére több napcellát lehetett elhelyezni, így biztonságosabb lett az energiaellátás. A pályára állását követő egy hónap alatt kifogástalanul működött. Fejlesztése a SMOG-családot alkotók segítségével történt.
  A kis műholdak létrehozásánál megszokott a nem űrminősített, olcsó alkatrészek felhasználása. Szemrevételezéssel, elektromos jellemzőik ellenőrzésével kell kiválogatni a legmegfelelőbbeket. Esetünkben csak a földi társaiknál lényegesen jobb hatásfokú napcellák készültek űrbéli alkalmazásra. A fedélzeti akkumulátor kamerákban használatos típus. A fedélzeti egységek megbízhatóságát az egyes részegységek tartalékolásával biztosítottuk. Szigorúan betartottuk a startelőkészítő vizsgálatokat (rázás, termálvákuum, kigázosítás). A kezdeti meghibásodások esélyét hosszú idejű üzemeltetéssel igyekeztünk csökkenteni. A munkákhoz egyetemi laborokat használtunk, míg a pénzügyi hátteret szponzorok biztosították, köztük magánszemélyek is. Többnyire nem készpénz, hanem az éppen szükséges alkatrészek rendelkezésre bocsátásával. Szoros együttműködés alakult ki a Műegyetemi Rádió Clubbal, amelynek az 1924-1945 közötti években a hazai híradástechnikai fejlesztésekben játszott kiemelkedő szerepére tisztelettel emlékezve lett a SMOG-P hívójele HA-4C. Az említett korban a HAF-4C hívójelet használta a szervezet.
  Az egyetemi vagy kisvállalkozások környezetében készülő, pályára állított műholdak alig harmada szólal meg. A magyar kicsik mellett még négyet helyeztek pályára ugyanabból a kidobószerkezetből, 5 ezek közül egy sem szólalt meg, igazolva az előző statisztikát.
  A Masat-1 esetében használatos elrendezés felújításra szorult. Támogatóink segítségével több lépcsőben sikerült korszerűsíteni a földi állomást. A „kis műhold – nagy antenna” elvet használva egy 4,5 méteres parabolareflektorú antenna felállítása történt meg. A flotta egyidejű vételéhez szükség volt még egy antennára, Erre a célra egy három méteres parabolát helyeztünk üzembe. A megmaradó probléma az antennákat műholdirányba állító rendszer megbízhatóságának növelése. A vett adatok fogadását, feldolgozását végző szoftverek fejlesztése, tesztelése, hibátlan működésűvé tétele is a közeljövő feladatai közé tartozik. Az alacsony pálya miatt a horizontunk fölött töltött idő napi 35-45 perc között van. A jelek vételében külföldi megfigyelők is segítenek. A kora reggeli, késő esti átvonulások szükségessé tették az állomás interneten keresztüli vezérlését és egy második vezérlőállomás Érden történő üzemeltetését.
  A Masat-1 sikeres missziója után az első csapatból mindössze hárman maradtunk egyetemi környezetben. Mi kezdtünk neki az elmaradt űrbéli, környezetszennyezés jellegű mérések elvégzésének – Dudás Levente, Hödl Emil és jelen cikk szerzője. Rövidesen sikerült hallgatókat bevonni, akik egyetemi feladatokba ágyazva kapcsolódtak be a fejlesztésekbe. A gépészeti jellegű problémák (szilárdság, hőtechnika) megoldására is akadtak vállalkozó hallgatók, illetve vezetésükre oktatók. A fejlesztést koordináló, általában kéthetenként megrendezett megbeszélések teljesen nyitottak voltak. Tanácsadó funkcióval több idősebb mérnök kolléga is gyakran látogatónk volt. Az anyatanszék a BME VIK Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszéke.
  Szükség volt-e a SMOG-P-re? A válasz egyértelműen igen. A feltehetően 2020 közepén pályára álló SMOG-1 hardver- és szoftverrészein is kisebb módosításokat kell elvégezni. Sokat tanultunk a világrekorder SMOG-P-től, és nagyon szeretnénk, ha a követője is kifogástalanul működne.
  Reméljük, hogy a várhatóan a közeljövőben meginduló űrmérnökképzés jól tudja hasznosítani mindazon ismereteket, amelyek a három kis magyar műhold építése, működtetése által közkinccsé válnak.
  Gschwindt András,
  a SMOG-projekt vezetője
 2. február Aeromagazin
Kategória: Uncategorized | Hozzászólás most!

Megjelent a Kerti Levél decemberi száma

A nyomda az olvasók elnézését kéri a hibás vágásért!

Itt megtekinthető:

Kategória: Uncategorized | Hozzászólás most!

Egy petíció margójára

 1. október 3-án otthonában fogadta Hatvani Zoltán B.Gábort (nevét a képviselő nem adta ki, mert a találkozó alkalmával erre nem kért engedélyt), aki egy a Bottyán utca lakói által aláírt petíciót hozott magával. Az írásos kérés, követelés a Bottyán utca minél hamarabbi felújítását kérte a helyi önkormányzattól. A képviselő vállalta, hogy az aláírásokkal megtámogatott „követelést” az önkormányzati választások után eljuttatja az új polgármesterhez. Ez azóta megtörtént, Horváth Tamás átvette a petíciót.

A képviselő reakciója a témával kapcsolatosan a következő, ezt B. Gábornak is elmondta a Dalnok utcai beszélgetés során:
„Augusztus 27. és szeptember 10. között minden lakót felkerestem az otthonában és a lakóhelyünk problémáiról kérdeztem. Ezen sétám során több Bottyán utcai lakóval is találkoztam személyesen, sőt két lakótól írásban is kaptam észrevételeket, de egyikük sem jelezte felém a készülő petíciót. Több lakó is szóvá tette az aszfaltozást, nekik is elmondtam, hogy két lehetőség van. Az egyik, amit pl. a Kőrösszegben és az Alsókörtvélyesben is alkalmaztunk, mely szerint az önkormányzat aszfaltoz, de nem készül padka, szegély, kocsi beálló és vízelvezetés sem. Ez útjavításnak minősül, nekünk erre van talán forrásunk a költségvetésben. A másik lehetőség az útépítés. Ennek kapcsán a helyi önkormányzat kiépíti a vízelvezetést és ezután a Fővárosi Önkormányzat ígérete szerint a főváros megépíti az utcát kerítéstől kerítésig. Ez azt jelenti, hogy elkészül a padka, szegélykő, kocsi beálló és a zöldfelület is megújul.”

Az új főpolgármester álláspontját e témában viszont jelenleg még nem ismerjük, így ma még senki sem tudja megmondani, hogy a főváros fog-e utat, utcát építeni a kerületünkben.

Egy biztos, jelenleg legalább öt olyan utcánk van, amivel valamit kezdenünk kell, mert állapotuk siralmas:
• Görömböly utca a Sáránd utca és a Bodonyi utca között
• Ököl utca a Pesti út és a Szigetcsép utca között
• Becske utca teljes hossza
• Andrásfa utca a Bodonyi utca és a Sáránd utca között
• Bottyán utca teljes hossza

Kategória: Uncategorized | Hozzászólás most!

Beváltott ígéret

Nem szoktunk a képviselőjelöltek programjából idézni, de ezt most nem hagyhattuk ki:

 1. október elején jelent meg Hatvani Zoltán választási programja, amiben egy érdekes részt olvashattunk. Ebből idézzük a következő mondatokat:

„Legelső fejlesztés a körzetben egy kerekes-székes gyermek mindennapi közlekedését segítő beruházás, amit a főváros helyett mi fogunk megvalósítani:

 • Járdafelújítás a Sáránd utcában a Rákoskert sugárút és a Postamester utca között, így biztosítható lesz a Rákoskert sugárúton élő gyermek biztonságos közlekedése”
 1. október végére a Kerti Levél szerkesztőségébe is megérkezett egy meghívás, mely során az újraválasztott képviselő hivatalosan is átadta a megígért járdát. Az átadás során elhangzott, hogy nagyon sok helyen kell még megújítani a járdákat a körzetben, de ennek a szakasznak a megépítése erkölcsi kötelessége volt az önkormányzatnak.
  Ezek után már csak remélni tudjuk, hogy a következő öt évre megígért összes fejlesztés megvalósul, hiszen ez mindannyiunk érdeke!

A rossz idő beállta előtt az önkormányzat még próbált néhány apróbb kérést is teljesíteni:
• a bejelentések alapján a közterületről kivágtak 27 db. kiszáradt fát
• az Ököl utca tetején kitakarították az övárkot, ami mellé 5 db. facsemetét is elültettek. Ha a fák megmaradnak, akkor jövőre folytatják a területen az ültetést
• kihelyeztek egy új szemetest a Nyomdász utca és a Bodonyi utca sarkára, amit a Parkgondnoki Szolgálat fog ezentúl üríteni
• elkészült a „vandál biztos” szaletli a Vida-domb tetején

Kategória: Uncategorized | Hozzászólás most!