Háztűznéző az Ascher Oszkár Színházban

Az Ascher Oszkár Színház új bemutatója 2019. február 23-án Nyikoláj Gogol Háztűznézője lesz.

A darab keletkezéséről érdekesség, hogy a szerző 1832-ben kezdett a Kérők című darab megírásába. A mű lényege ekkor még egy választani képtelen menyasszony és a körülötte felvonuló férfiak karikaturisztikus megjelenítése volt. Majd a pályatársak általi kritika hatására a karakterek mélyebb kidolgozásába kezdett, és a cselekményt is átírta, a darab címét pedig Háztűznézőre változtatta. Az átírás munkálatai 1841-ig húzódtak.
Így vált egy szellemes műből a lélek sötét bugyrait, titkos félelmeit és kétségbeeséseit is megmutató komédia. /Forrás: Katona József Színház honlapja/

Mi pedig kicsit megcsavartuk a művet, átültetve a jelenbe, vizsgálva olyan kérdéseket, mint egyedüllét, vágyakozás, félelem az újtól, vagy a sikerek hajszolása akár mások rovására. Használva a jelen kliséit, a XXI. század digitális alkalmazásait, melyek hozzánk nőttek, és segítik, gátolják, színesítik életünket. A mi Háztűznézőnkben a kérők közöttünk járnak, mobiljaikkal küldenek egymásnak szíveket és cuppanós like-okat. Hőseink virtuális világban élnek, a felnőtt mesék és idolok birodalmában vágyakoznak értékes kapcsolatok iránt. Vagy mégsem…?
„Mert a házasság egy olyan dolog… Ez nem olyan, hogy fogsz egy kocsit, és mész vele egy kört, hanem ez egy teljesen más típusú kötelék, mert ez a kötelék…”
„Kötelék?! …És Nekem mit kell feladnom ehhez?!”

Vetési Zsófia,
a darab rendezője

Kategória: Uncategorized | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.